Ervaringen met studeren aan een high school

Studeren op een high school in Amerika is voor veel studenten in Nederland en de rest van de wereld een droom. Niet alleen het studeren op zo’n high school, maar het hele leven hier omheen spreekt deze studenten enorm aan. Wie kent de grote feesten rond een zwembad, waarbij de politie in de vroege uurtjes vriendelijk een einde maakt aan het feest, niet? Enfin, studeren op een high school dus. Vandaag laat ik twee ervaringsdeskundigen aan het woord. Opmerkelijk is dat hun meningen nogal uiteenlopen.

Leerzaam, maar overbodig

Eén van de twee personen die ik gesproken heb over de Amerikaanse high school, wenst anoniem te blijven. Deze dame studeerde een half jaar op een high school in het westen van Amerika en maakte er alles mee. Op school vond zij de lessen leerzaam en goed voor haar Engels. Het niveau vond zij vergelijkbaar met het niveau op Nederlandse universiteiten of hoge scholen, maar het studentenleven was compleet anders. Waar je in Nederland een keuze hebt om bijvoorbeeld lid te worden van een studie- of studentenvereniging, wordt er in de Verenigde Staten eigenlijk wel verwacht dat je actief betrokken bent bij het studentenleven buiten de high school. De feestjes maakte zij dus mee, maar vond zij vaak nietszeggend.

Het echte leven

De tweede persoon die ik sprak, Lennert van Gessel, was een stuk positiever over het leven naast de high school. Volgens hem waren de feesten ‘het echte leven’ (al is mij nooit helemaal duidelijk geworden wat hij daar mee bedoelde). Lennert zegt dat hij in de Verenigde Staten een rijker mens is geworden, in figuurlijke zin, en met een rugzak vol levenslessen is teruggekeerd. Zijn schooltijd beschouwt hij als leerzaam, maar het op eigen benen staan in een vreemd, groot land als nog veel leerzamer.